За пациента

За пациента / Колянна става / Избягване на усложнения след операция

ортопед ортопед ортопед

Какви са възможните усложнения в периода след операцията?

- След протезиране на колянна става е възможно да се развие усложнение във вените на долните крайници, наречено дълбока венозна тромбоза (ДВТ).

- Хирургичната процедура, както и намалената двигателна активност след нея, са причина Вашата кръв да забави своя ход във вените на долната половина на тялото и особено на долните крайници.

- Забавения ток на кръвта и редица други рискови фактори могат да доведат до образуването на кръвен съсирек (т.нар. тромб)

- Образувания тромб е възможно да затрудни придвижването на венозната кръв от съответния крайник или напълно да блокира венозния кръвоток, състояние , наречено Дълбока Венозна Тромбоза.

- Тромбът също така може да се откъсне от мястото на образуването си и чрез венозната система да бъде отнесен до белия дроб, където да запуши клон на белодробната артерия и да причини животозастрашаващо състояние, наречено Белодробна Тромбемболия (БТЕ).

Каква е вероятността да се развие подобно усложнение ако не бъдат взети мерки за предотвратяването му?

- Според експерти, ако не се използват известните мерки за профилактика, вероятността да се развият тромботични усложнения при големи ортопедични операции може да бъде 40-60%.

Какви са симптомите при тромбоемболични усложнения, които налагат своевременна консултация с Вашия лекуващ лекар или екип?

- Внезапно появил се задух

Болка в областта на гърдите, придружена от кашлица

- Болезненост или чувствителност в областта на прасеца и/или бедрото

- Внезапна или силна болка в областта на става

Какво може да се направи, за да се намали риска от развитието на подобни усложнения?

- Има различни начини да се намали риска от настъпване на тези усложнения (ДВТ и БТЕ), като един от тях е Вашето навременно раздвижване след операцията.

- Друг доказано ефективен метод за намаляване риска от подобни усложнения е прилагането на медикаменти, наречени антикоагуланти.

- Антикоагулантите са медикаменти, които предотвратяват както образуването на тромби в кръвта, така и нарастването на вече образувани кръвни съсиреци.

- Някои, т.нар. ниско-молекулни хепарини, могат да се прилагат само като инжекция, най-често подкожно. Ако лекарят Ви е предписал нискомолекулен хепарин за антитромботична профилактика, ще получавате по една инжекция дневно още в болницата.

- Други антикоагуланти, ефективни за предпазване от образуване на тромби, са под формата на таблетки и се приемат веднъж дневно през устата.

- Обикновено периода, за който се препоръчва тромбопрофилактика е до 35 дни след тазобедрено протезиране и до 14 дни след колянно протезиране.

- Вашият лекуващ лекар може да Ви консултира и предпише антикоагулант за съответния период от време.